2012.10.18. 60 éve hunyt el Juhász Mihály hadnagy

2012. október 18. csütörtök
Megemlékezés Juhász Mihály hadnagy tragikus halálának hatvanadik évfordulójáról

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége, Bököny Egyházközsége, Képviselő Testülete és Önkormányzata, szervezésében, emlékeztünk meg Juhász Mihály hadnagyról. A fiatal éppen húsz éves hadnagy pontosan hatvan éve 1952.október 18-án a Magyar Néphadsereg legnagyobb ejtőernyős hadgyakorlatán kiképzési baleset következtében hunyt el.

A megemlékezésen aktívan részt vett Szövetségünk Debreceni Tagszervezete az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj ejtőernyős katonái. Az alakulat parancsnoka Rédei Róbert alezredes úr és a zászlóalj vezénylő zászlósa Szabó Sándor törzszászlós vezetésével.

A megjelenteket Bobikné Sándor Erzsébet kulturális munkatárs köszöntötte, a himnusz közös eléneklése után a megemlékező beszédek következtek.

Elsőként Gyalogné Lovas Irén Polgármester asszony kedves szavait hallgattuk meg, majd Szabó István Tisztelendő Úr szólt néhány lélekemelő szót. A MEBSZ képviseletében Juhász József nyugállományú ezredes úr Juhász Mihály volt parancsnoka elevenítette fel a tragédia körülményeit.

 

 

 

A megemlékezések után a Bökönyi Barota Mihály Általános Iskola diákjainak szép műsorát hallgattuk meg.

Majd a koszorúzások következtek az alábbi sorrendben.
– Bökönyi Polgármesteri Hivatala nevében Gyalogné Lovas Irén polgármester asszony és Gulyás József jegyző helyezett el koszorút.
– MEBSZ képviseletében Juhász József ny. ezredes és Gáll Gábor a Szövetség Kegyeleti Bizottságának elnöke helyezett el koszorút.
– Az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj nevében helyezett el koszorút.

 

 

Takarodó meghallgatásával zárult a program a temetőben.

A temetői megemlékezés után együtt elsétáltunk a község első és második világháborús hőseinek neveit megörökítő emlékművekhez, melyeknél szintén fejet hajtottunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

2012.10.20.

Fotók: Dolenszky Zoltán főtörzsőrmester

Gáll Gábor
MEBSZ
Kegyeleti Bizottságának
elnöke

Juhász Mihály hadnagy 1932.10.17. – 1952.10.18.