Az oldal célja

PRO PATRIA, VIRIBUS UNITIS
A HAZÁÉRT EGYESÜLT ERŐVEL

A magyareje.hu weboldal célja:

A magyar ejtőernyőzés népszerűsítése, egy átfogó tematikus honlap hosszú távú működtetése a magyar ejtőernyőzés történetéről, ahol az érdeklődök, tájékozódhatnak a magyar katonai és sportejtőernyőzés múltjáról és jelenéről.

Az oldal megálmodójának fő érdeklődési és kutatási területéhez igazodva a weblap kiemelten foglalkozik a katonai ejtőernyőzés megszületésének 1938-tól 1945-ig terjedő időszakával a Magyar Királyi „vitéz Bertalan Árpád” 1. honvéd ejtőernyős zászlóalj (később ezred) történetével.

Személyes bemutatkozás:

Gyermekkorom óta érdekelt a történelem, elsősorban a második világháború, azon belül is az egyes emberek, katonák sorsa, hogy miképp élték meg ők a történelem viharát.

1990-ben olvastam először a pápai ejtőernyősökről a Top-Gun újság hasábjain.
Magával ragadott ez a nem mindennapi történet, ahogy a semmiből hozta létre az első magyar katonai ejtőernyős alakulatot egy karizmatikus egyéniség, vitéz Bertalan Árpád őrnagy. A PARANCSNOK az első világháború hőse, a Tiszti Arany Vitézségi Érem birtokosa, a Mária Terézia Rend lovagkereszttel kitüntetett katonája. Sajnos életét vesztette egy szörnyű balesetben, 1941 áprilisában, a délvidéki hadműveletek részeként, az első ejtőernyős harci bevetésre induló zászlóalja élén. A vezérgép műszaki hibája miatt lezuhant és ott több bajtársával együtt szörnyű tűzhalált halt.

Lenyűgözött az a nagyszerű harci szellem, amellyel az ejtőernyős ezred helytállt a csatatereken, ahogyan egy pápai ejtőernyős veterán barátom mondani szokta: „a csata piacon”.

Azóta amit csak lehet, elolvasok az ejtőernyősökről. Az 1990-es évek végén kezdtem mélyebben beleásni magam az ezred történetébe, tudatosan kutatni, összegyűjteni a még fellelhető tárgyi emlékeket és visszaemlékezéseket, a fellelt információkat rendszerezni.

Gyűjtő vagyok! De a gyűjteményem nem öncélú!

Ahogyan egy gyűjtőtársam mondta egyszer: „egy gyűjtemény feladata, hogy okítson és tanítson”. Ezért a gyűjteményem mindenki számára nyitott! Legyen az általános iskolás gyermek vagy idős nyugdíjas!

Céljaim:

Szeretném a fellelhető ejtőernyős relikviákat, emlékeket összegyűjteni, a külföldre kerülésüket megakadályozni!
Az összegyűjtött anyagot kiállításokon szeretném bemutatni és a tárgyakon keresztül a Magyar Királyi vitéz Bertalan Árpád Honvéd ejtőernyős ezred történetét megismertetni az érdeklődőkkel.
A távlati célom, egy olyan állandó kiállítás, múzeum létrehozása, amellyel emléket kívánok állítani a pápai ejtőernyős ezrednek, és az ott szolgált katonáknak, akik a HAZÁÉRT a vérüket hullajtották, nem ritkán a legnagyobb áldozatot is gondolkodás nélkül meghozták, és az életüket áldozták HAZÁNKÉRT!

AKIKET SOHA NEM FELEDHETÜNK EL!

Ezek egyelőre csak tervek, célok, mivel még nem rendelkezem a megfelelő anyagi és technikai háttérrel egy múzeum megvalósításához. Amíg a megfelelő hely és a feltételek nem állnak rendelkezésre az állandó kiállításhoz, addig vándorkiállításokat rendezek, bemutatva az e téren elért eredményeimet. 2012-ben Szolnokon az akkor még MH. 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj csapatmúzeumának megújításában volt szerencsém részt venni a kiállítást berendezni, így a gyűjteményem egy része, azóta is ott látható.

Céljaim megvalósításához felhasználom az internetet, amelynek a segítségével egyszerűen, sok emberhez tudunk információt eljuttatni, kommunikálni éljenek a világ bármely táján, akár Argentínában, akár Ausztráliában. Ezért hoztam létre egy barátom segítségével a magyareje.hu internetes oldalt, amely emléket kíván állítani a magyar katonai ejtőernyősöknek. Természetesen az oldalon foglalkozom a sport ejtőernyőzéssel is, de csak amennyire a lehetőségeim és időm engedi.

A fő kutatási területem az 1938-1945 közötti időszak, a M. Kir. Honvéd ejtőernyős ezred története. Az oldalon egy olyan adatbázist is szeretnék működtetni, amely az egykor Pápán ejtőernyősként szolgált katonákról nyújt hiteles tájékoztatást, ahol bárki megtalálhatja az egykor Pápán szolgált felmenőit, rokonait.
Mindezek mellett természetesen az ejtőernyősök sírjainak, emlékhelyeik karbantartására, az ejtőernyős emlékek megőrzésére is gondot fordítok. 2005-óta vagyok tagja a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének. Ejtőernyős hagyományápoló tevékenységem eredményeként 2010-ben a MEBSZ országos elnöksége a soraiba választott és megbízott a Kegyeleti Bizottság elnöki teendőinek az ellátásával, mely tisztséget, azóta is betöltőm.

Ezeknek, a céloknak a megvalósításához kérem minden céljaimmal egyetértő ember, szervezet segítségét és támogatását!

Ezúton is köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget és támogatást.

 

Kapcsolatfelvétel: magyareje(kukac)gmail.com

 

Budapest, 2013. március 05.
Gáll Gábor