Beszámoló a 2020.06.27. Letkési megemlékezésről

Beszámoló a 2020.06.27. Letkési megemlékezésről

Tisztelt Bajtársak!

A 2020-as esztendő rendhagyó év Magyarország, a Világ, az emberiség számára. A COVID-19 járvány elleni védekezés kijárási és rendezvénytartási korlátozásai miatt sok megemlékezés, összejövetel elmaradt, csak magányosan vagy a virtuális tér közösségével lehetett tisztelegni a magyar és az ejtőernyős történelem hősei előtt. Szent László napja volt az első alkalom ebben az évben, hogy a járvány után ünnepi megemlékezést tudtunk szervezni Letkésen.
A Szent László Hadosztályra emlékező ünnepség az idén 28., a Letkési csata 76., az emléktábla felszentelésének 26. évfordulója alkalmából hajtottunk fejet az 1944 karácsonyán a térségben lezajlott Ipoly-Garam menti harcok hőseiről és áldozatairól.
Letkés község Önkormányzata és Egyházközsége, Ipolyszalka község önkormányzata a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége közösen szervezte az ünnepséget, emlékezve a Hadosztály hős katonáira, akik a csatában önfeláldozóan harcoltak a szovjet túlerővel szemben.
A megemlékezés Izrael Pál plébános által szolgált szentmisével kezdődött Letkés község katolikus templomban, majd a templomban található emléktáblánál a hősök méltatása után koszorúzással róttuk le tiszteletünket.
Az ünnepség ezt követően az Ipolyszalkai temetőben a katonai emlékműnél folytatódott. Ipolyszalka polgármester asszonya Czagala Szilvia emlékezett azokról, akik a legdrágábbat az életüket adták a hazáért. A koszorúzás után az emlékezők átvonultak a letkési temetőbe ahol a Letkés polgármestere, Huszák Tamás idézte fel a település lakóiban máig élő emlékeket.
A MEBSZ elnöke ünnepi beszédében tisztelettel emlékezett meg v. Szügyi Zoltán vezérőrnagyról, a Hadosztály parancsnokáról és önfeláldozó katonáiról. Megemlékezésén méltatta a négy évvel ezelőtt elhunyt Farkas Jenő repülőezredest, aki életcéljának tartotta a Szent László Hadosztály emlékének megőrzését. A 30 éve felállított emlékműnél díszőrség szolgálatot láttak el a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör kijelölt állománya..

Tisztelet a hősöknek!

Dr. Boldizsár Gábor
ezredes
MEBSZ elnöke

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*