Horváth Ferenc: Ők is a hazát szolgálták I. (A második világháborút megjárt pápai katonák történetei)

Ők is a hazát szolgálták I.
(A második világháborút megjárt pápai katonák történetei)

Horváth Ferenc barátom, kutatótársam munkájának eredményeképp a héten megjelent első könyve: Ők is a hazát szolgálták I. (A második világháborút megjárt pápai katonák történetei) címmel.

Feri barátommal majd húszéves barátság köt össze minket, pápán a veterán ejtőernyősöknél találkoztunk először. Feri, akkor még aktívan szolgált a repülőtéren századosként, (ma már nyugállományban van) mellette a katonai hagyományok lelkes őrzője volt már, akkoriban is, a Honvéd Bajtársi Klub Pápa és a Pápai Huszár Egyesület tagjaként. A kétezres évek elejétől foglalkozik Pápán helytörténettel, azon belül elsősorban a második világháború katonai vonatkozásaival, különös tekintettel a pápai, Magyar királyi “vitéz Bertalan Árpád” 1. honvéd ejtőernyős ezred katonáinak történetével. A hosszú gyűjtő és rendszerező munkája eredményeként született meg most megjelent könyve.

A mű három részre tagozódik. Az első fejezetben Pápa város negyvenes éveiben zajló eseményei közül a „Perutz” vitorlázó repülőtér létrejöttéről és életéről, valamint a pápai levente otthonról olvashatunk. A második fejezetben 19 személy, katona és élettörténete kerül bemutatásra, fotókkal illusztrálva a hozzátartozók elmesélései alapján, köztük a szerző édesapjáé is. A harmadik egyben utolsó fejezetben a katonák háború alatt és után szerzett jelvényeinek és kitüntetéseinek leírásával és fotójával ismerkedhet meg az olvasó.

A könyvről összességében elmondható, hogy a pápai kötődésű katonaemberek szubjektív élettörténeteit tartalmazza, konkrét történelmi tényeket nem feltétlenül.
A könyv megvásárolható Pápán a Jókai Mór Városi Könyvtárban, illetve a szerzőtől is megrendelhető az alábbi elérhetőségen: frankhusar(kukac)gmail.com

Fogadjátok szeretettel a könyvet.

 

2020.06.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*